vrijdag 27 februari 2009
Con-Fusion (4)
Con-Fusion (3)
Con-Fusion (2)
Emily Kocken had ons uitgenodigd om wat eerder te komen en zelf iets te eten mee te brengen zodat we al tijdens de maaltijd konden praten en denken over Con-Fusion.
zondag 22 februari 2009
Juul Kraijer (1)
Juul Kraijer verbeeldt in haar werk zowel de metamorfose als het massagevoel. De gezichten die ze tekent trekken niet alleen motten aan, ook handen en vissen, vogels zijn welkom. Sommige gezichten zijn beschreven met teksten. Noli me tangere is er een van (raak me niet).
Er is altijd een zekere aarzeling in haar tekeningen te bespeuren, alsof ze niet precies weet hoe ze moet beginnen. Het lijkt alsof ze daarmee de kern van de metamorfose raakt want als een vrouwfiguur langzaam verandert in een boom, gebeurt dat niet van de ene dag op de andere: het is een proces. Ik vermoed dat het Kraijer hierom te doen is. Boom en mens zijn in haar tekeningen een: ze zijn ondeelbaar. Net zoals haar techniek een geheel vormt met wat ze tekent.
In de tekst op de wand van het prentenkabinet van het Cobramuseum in Amstelveen las ik dat Juul Kraijer geen mensen tekent maar emoties uitbeeldt (ik parafraseer). Maar wat voor emoties zijn dat dan?
Wat ook opvalt aan het werk van Kraijer is dat het nooit eng wordt. Misschien heeft dat te maken met de somnabule of comateuze staat waarin haar getekende figuren verkeren. Want deze (vrouw)figuren hebben de ogen gesloten of ze staren nietszeggend ins Blaue hinein.
Een van haar bronzen hoofden brengt andere, kleinere hoofden voort. Een ander hoofd heeft een kapsel dat uit vele oren bestaat en een derde hoofd is overdekt met een veelvoud aan doornachtige uitstulpingen.
Links
zaterdag 14 februari 2009
Con-Fusion (1)
woensdag 11 februari 2009
Evil (3)
Zou Ulla Eriksen hieraan gedacht hebben? Het zou een mooie link zijn geweest naar de locatie waar Evil werd georganiseerd: in de Oude Kerk van Amsterdam.
Killer Wheels
Toch hebben de wrakstukken iets menselijks. Het is alsof beide auto’s in It Rocks Us So Hard Ho Ho Ho zich uit pure wanhoop om een paal hebben geslagen. Het lijken zelfmoordacties van spijtoptanten (spijt dat ze ooit van de productielijn zijn gerold).
Wat het menselijke aspect betreft, ze vertonen een zekere gelijkenis met de kannetjes, potjes en flesjes in de stillevens van Giorgio Morandi. Bij Morandi zijn het altijd groepjes die bij elkaar schuilen (ze schurken tegen elkaar), bij Skreber gaat het om het drama van het individu: mijn auto, dat ben ik. Aanrakingsvrees is omgeslagen in suïcidaal gedrag (zie Crash).
Upside down boy you turn me on, is de titel van dit werk. De truck met oplegger lijkt op een gewond dier met de poten omhoog.
Het doet me denken aan een schilderij van Jan Baptist Weenix (omstreeks 1647 – 1660) dat in het Rijksmuseum te zien is. Zie: Een hond en een kat bij een half geslachte ree.
Zo kun je deze Killer Wheels van Skreber dus ook opvatten: als stillevens van de snelweg.
Crash (1)
zaterdag 7 februari 2009
vrijdag 6 februari 2009
Duel
Dit is het eerste bericht over auto's en botsingen. Binnenkort volgen er meer. Zie trailer: Duel.
Een jaar Zuidoost
Portretten van mensen en landschappen houdt hij streng gescheiden. Of de locaties zijn het onderwerp van de foto óf de mensen zijn dat. En de mensen heeft hij meer als passanten gefotografeerd dan als bewoners. Op de landschapsfoto’s zie je weliswaar wat figuurtjes lopen maar die dienen vooral om de maat der dingen aan te geven. En de schaal in de Bijlmer is, zoals we weten, erg groot.
Auto's zie je niet, de parkeerplaatsen zijn leeg. Ook het Kwakoefestival heeft hij als lege locatie gefotografeerd, de partytenten en de kraampjes heeft hij op een door-de-weekse dag gefotografeerd want er is geen mens te zien. Tijdens de weekeinden heeft hij de bezoekers wel gefotografeerd maar deze foto’s leggen vooral het accent op hoe ze zich kleden. Ook heeft hij twaalf portretten van winkelende vrouwen genomen die allen een trolley met zich meeslepen. Iets dergelijks heeft hij eerder gedaan en deze fascinerende fotoserie was eind 2007 te zien in Foam onder de titel: Paris – New York – Shanghai.
Voor het overige heeft hij de Bijlmer opvallend positief in beeld gebracht. Hij heeft zowel de oude Bijlmer - wat er van over is - als het vernieuwde Zuidoost gefotografeerd. Ook heeft hij foto’s gemaakt van de flat Develstein tijdens de sloop. Dat kon nog net, want sinds deze week is er alleen nog maar puin te zien.
Als fotograaf heeft hij gekozen voor de rol van passant net als de mensen die hij gefotografeerd heeft. Iedereen is onderweg, op pad, is boodschappen aan het doen of zit een broodje te eten. Ook de keurig geklede kantoorklerken op de Amsterdamse Poort komen zo in beeld. Dagelijkse taferelen dus. Er is geen enkel interieur te zien behalve de gestripte sloopwoningen in Develstein.
De mooiste foto’s vind ik de foto’s die hij vanaf betrekkelijk grote hoogte heeft genomen, niet zoals Peter Elenbaas vanuit de lucht maar vanaf een galerij van een van de hoogbouwflats. Dan krijgen de speelplekken, de pleintjes en de speelobjecten een heel andere dimensie. Bovendien zie je nu details die je anders nooit op deze manier bekijkt. Het doet me op de een of andere manier denken aan de huisjes, boompjes en beestjes op de modelspoorbaan waar ik als kind - en mijn vader als volwassene - zo graag mee speelde.
woensdag 4 februari 2009
Martha Colburn (2)
maandag 2 februari 2009
Martha Colburn (1)
Indrukwekkende animaties en actuele thema's. Dit wat betreft het werk van Martha Colburn.
Morgen vertel ik wat meer over haar films. Het werk van Dirk Skreber bespreek ik als ik het beeldmateriaal binnen heb.
Martha Colburn, Myth Labs, 2008
Collage (animatiebeeld), Courtesy Galerie Diana Stigter