Dit soort vragen verbeeldt Van Herwaarden in haar oeuvre. Dit is de derde keer dat ik haar werk zie en ook hier in het Oude Raadshuis van Hoofddorp kijk ik ernaar alsof zij meer weet dan ik. Of misschien weet ze iets geheel anders. Dat iets wil ik graag ontraadselen. De hand speelt in haar tekeningen een grote rol: de hand die druk uitoefent op het hoofd van de ander. Alsof ze daarmee wil zeggen:'Maak je niet druk, ik ben er toch'. Maar er is altijd meer in zo’n gebaar, hoge druk kan ook verpletteren. Denk aan de hand die een insekt verplettert. Om dit soort lichaamstaal is het Van Herwaarden te doen. Alle figuren die zij tekent zijn naakt.De hooghartige blik van de man in Perfectly Calm. Zijn getekende schim doet dingen die hij zou willen doen maar die hij toch nalaat. De magneet van schuurpapier vertelt iets over wederzijdse aantrekkingskracht maar ook over hoe pijnlijk gedeelde ervaringen kunnen zijn. Zijn linkerarm hangt er als prothese bij. Het splitpennetje wijst er op. Een vrouwenhand biedt haar geur aan. Meer niet. Toenadering en afstand houden, aantrekkingskracht en houvast: het wisselende ritme tussen het ik en de ander, het ik en de anderen. Het ik als ontwerp, als sociaal concept.Het lijkt nog het meest op een reddingsactie waarbij iemand op het droge wordt getrokken. Twee verbindingsdraden zijn losgeraakt. Een man aan de wal geeft instructies lijkt het wel. Het heeft bijna iets anekdotisch, deze ruimtelijke collage. 'Give Up, Give In' is de titel. Het werk bevindt zich in een vitrine van glas en daarmee benadert dit werk nog het meest de naam van deze tentoonstelling: Intensive Care.
In haar werk omhelst Van Herwaarden het leven zoals het zich voordoet. Uit haar werk spreekt een zeker mededogen. Je zou het een moderne variant op het Kyrie Eleison kunnen noemen. Dit is een splitpen. Een pennetje dat iets doorboort en dat meerdere delen met elkaar verbindt. Misschien verbeeldt dit pennetje wel ons bewustzijn.
zaterdag 31 januari 2009
Intensive Care
vrijdag 30 januari 2009
End Times
Daarna liet ze een tiental opnamen van kinderen zien. Het ging om een serie. De meeste kinderen zagen er verdrietig, teleurgesteld of ronduit woedend uit. Jill Greenberg, de fotograaf had de kinderen een lolly aangeboden en hem vervolgens weer afgepakt. Op dat moment had ze een portret van de kinderen gemaakt. Het resultaat mag er wezen. Prachtig onderzoeks(beeld)materiaal.
De vraag die het publiek kreeg voorgelegd was wat voor emoties het in deze foto’s zag of herkende. Toen had Simone Mark nog niet verteld hoe de opnamen waren gemaakt.
End Times heette de expositie in Los Angeles in de Paul Kopeikin Gallery (begin 2006). Deze fotowerken van Jill Greenberg zijn zichtbaar bewerkt, overmatig belicht en uitermate (foto)realistisch van toon.
Nieuwsgierig geworden naar deze foto’s? Klik dan even op deze link: End Times. Ondertussen vraag ik toestemming of ik er eentje mag plaatsen op deze blog.
zondag 25 januari 2009
Evil (1)
Dit is Ulla Eriksen van de Gerrit Rietveld Academie. Ze werkt aan een iglo van karton en spiegelende tegeltjes. Toen ik een praatje met haar maakte was ze bezig met de derde laag. De eerste twee lagen van de bouwstenen zijn normaal, de volgende lagen hebben een lichte afwijking aan de onder- en bovenzijde zodat er uiteindelijk een vorm ontstaat die op een iglo lijkt. Of het allemaal lukt weet ze nog niet precies. Het is nog even afwachten. Ook de temperatuur in de Oude Kerk werkt niet echt mee: de lijm droogt erg langzaam. Wat wel meewerkt is het zonlicht dat op de spiegeltjes valt. Door de weerkaatsing van het licht ontstaan er mooie patronen op de eeuwenoude grafstenen. Ze noemt het zelf een Disco Igloo.'It is a mix between a disco ball and an igloo. It has mirrors on the outside like the disco ball, but the shape tells it is an igloo.The disco igloo is a shelter as much as it is a party object. The shelter has an inverted nature where the mirror ball has an extrovert and very outreaching nature. They are both night objects but in opposite ways. Two ways to hide. The work deals with all the things a party situation refers to mixed with the purity and loneliness an igloo represents to me'. Over een week of twee ga ik nog een keer langs. Dan is de iglo af. En maar hopen dat de zon ook dan schijnt.
vrijdag 23 januari 2009
Obama
Vlek wordt mens, de titel van de aquarel bovenaan deze blog staat op deze site: http://www.cvanherwaarden.nl/
zondag 18 januari 2009
Zwart-wit in de kunstkamer
vrijdag 16 januari 2009
Realisme09
Zijn nieuwe ruimtelijke objecten zijn verrassend, ze zetten een ontwikkeling voort die op doek is begonnen; het combineren van verschillende elementen: tekeningen, geschilderde kiekjes en geschreven teksten. Ze doen modern aan maar ze hebben ook nostalgische trekjes.